GÜNEŞ ENERJİSİYLE TARIMSAL SULAMA

Güneş Enerjisinin Önemi

Güneş Enerjisi







GAP'TA GÜNEŞ ENERJİSİYLE TARIMSAL SULAMA DEVRİ BAŞLIYOR


Elektrik kesintisinin ve kaçak elektrik kullanımının en yüksek olduğu illerden olan GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da, güneş enerjisiyle tarımsal sulama devri başlıyor. Harran Üniversitesi bir yandan Başbakanlık GAP Kalkınma İdaresi, diğer yandan Tarım Bakanlığı'nın da katkılarıyla güneş enerjisi ile ilgili çeşitli projeler hazırlıyor. Bu projelerin bazıları TÜBİTAK'tan onay alırken, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan da bütçe ayrılması için sırada bekliyor.
Güneş enerjisiyle tarımsal suluma yapmanın elektrik enerjisiyle hem hesaplı, hem ekonomik olduğunu söyleyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, oda olarak yenilenebilir enerji konusunda kendilerinin de çeşitli araştırma ve çalışmalar yaptıklarını söyledi. Güneş enerjisinde işin ticari boyutuyla ilgilendiklerini dile getiren ŞUTSO Başkanı Ertekin, güneş enerjisiyle çalışan ve tarımsal sulama yapan sistemlerin parçalarını Şanlıurfa'da üretmek için fizibilite çalışmaları yürüttüklerini dile getirdi.

Kaçak elektriğin ve elektrik kesintilerinin önüne güneş enerjisiyle tarımsal sulama yaparak geçilebileceğini anlatan Ertekin, güneş enerjisiyle tarımsal sulama yapmanın ürün kaybının da önüne geçeceğini vurguladı. Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü GAP Toprak Su Araştırma Müdürlüğü'nün önemli ve güzel bir çalışma yaptığını hatırlatan ŞUTSO Başkanı Ertekin, güneş enerjisiyle tarımsal sulama yapan sistemi yerinde incelediğini ve 15 dönümlük alanda biber üretimindeki rekoltenin de yüksek olduğunu gördüğünü söyledi.


GÜNEŞ ENERJİSİYLE KUYUDAN SAATTE 5 TON SU ÇEKİYORLAR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü GAP Toprak Su Araştırma Müdürü Dr. Abdulkadir Sürücü ise yürüttükleri projenin meyvelerini almaya başladıklarını ifade etti. Dr. Sürücü "Bu proje aynı zamanda güneş pili ile normal enerjiyi karşılaştırma projesidir. Bu proje İki yıllık süren bir çalışmalarımız geçen yıl ile bu yılın verilerini aldık. Saatte 5 ton su atan pompalarla kıyasladık. Elektrikle çalışan pompa ve güneş enerjisi ile çalışan pompaların gücünü, attığı suyu ve randımanına bakmak ve ekonomik kıyas yaparak uygulanabilir olup olmadığını tespit etmeye çalıştık.
Gündüzleri güneş enerjisi ile çalıştırdığımız sistem gece de gündüz depoladığı enerji ile çalışıyor. Yani sabaha kadar tarımsal sulama yapıyoruz. Kuyudan saatte 5 ton su çekiyor 15 dönüm biber suluyoruz. Bunu daha geniş alanlarda, geniş araziye uygulamak mümkün. Kuyularda ve göletlerde, Kanaletlerden güneş enerjisiyle su çekmek elektrik enerjisine göre fiyat bakımından daha uygun" dedi.

KAYNAK:(Cihan Haber Ajansı)

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright 2008 All Rights Reserved | SULAMA SİSTEMLERİ BİLGİ PORTALI - Otomatik Sulama Sistemleri ,Peyzaj Sulama sistemi

herşey google><sulama + sulama sistemleri + otomatik sulama sistemleri + damlama sulama sistemleri + yağmurlama sulama sistemi + manuel sulama + rain bird+sapanca