GÜNEŞ ENERJİSİYLE TARIMSAL SULAMA

Güneş Enerjisinin Önemi

Güneş Enerjisi







GAP'TA GÜNEŞ ENERJİSİYLE TARIMSAL SULAMA DEVRİ BAŞLIYOR


Elektrik kesintisinin ve kaçak elektrik kullanımının en yüksek olduğu illerden olan GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da, güneş enerjisiyle tarımsal sulama devri başlıyor. Harran Üniversitesi bir yandan Başbakanlık GAP Kalkınma İdaresi, diğer yandan Tarım Bakanlığı'nın da katkılarıyla güneş enerjisi ile ilgili çeşitli projeler hazırlıyor. Bu projelerin bazıları TÜBİTAK'tan onay alırken, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan da bütçe ayrılması için sırada bekliyor.
Güneş enerjisiyle tarımsal suluma yapmanın elektrik enerjisiyle hem hesaplı, hem ekonomik olduğunu söyleyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, oda olarak yenilenebilir enerji konusunda kendilerinin de çeşitli araştırma ve çalışmalar yaptıklarını söyledi. Güneş enerjisinde işin ticari boyutuyla ilgilendiklerini dile getiren ŞUTSO Başkanı Ertekin, güneş enerjisiyle çalışan ve tarımsal sulama yapan sistemlerin parçalarını Şanlıurfa'da üretmek için fizibilite çalışmaları yürüttüklerini dile getirdi.

Kaçak elektriğin ve elektrik kesintilerinin önüne güneş enerjisiyle tarımsal sulama yaparak geçilebileceğini anlatan Ertekin, güneş enerjisiyle tarımsal sulama yapmanın ürün kaybının da önüne geçeceğini vurguladı. Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü GAP Toprak Su Araştırma Müdürlüğü'nün önemli ve güzel bir çalışma yaptığını hatırlatan ŞUTSO Başkanı Ertekin, güneş enerjisiyle tarımsal sulama yapan sistemi yerinde incelediğini ve 15 dönümlük alanda biber üretimindeki rekoltenin de yüksek olduğunu gördüğünü söyledi.

 

Copyright 2008 All Rights Reserved | SULAMA SİSTEMLERİ BİLGİ PORTALI - Otomatik Sulama Sistemleri ,Peyzaj Sulama sistemi

herşey google><sulama + sulama sistemleri + otomatik sulama sistemleri + damlama sulama sistemleri + yağmurlama sulama sistemi + manuel sulama + rain bird+sapanca